Kevät ja kesä ovat voileipäkakkujen kulta-aikaa ja niitä näkeekin useimmiten juhlissa. Ravitsevista aineksista koottavat, mutkattomat kakut sopivat yhtä hyvin illanistujaisiin, mukaan mökille kuin arkisempiinkin hetkiin.
Etenkin viikonloppuaamuna läheisiä voi hemmotella annosvoileipäkakuilla, joihin riittää yksikin täyte. Enemmän makua ja luksuksen tuntua saa valmistamalla kaksi erilaista täytettä.
100 % kaura- tai ohrarieskasta voileipäkakku syntyy mutkattomasti ja perinteistä paahtoleipää terveellisemmin.
Voileipäkakun voi kuorruttaa kevyemmin paksulla jogurtilla, josta valutetaan ylimääräinen neste pois esimerkiksi kahvinsuodattimessa, tai tuorejuuston ja jogurtin sekoituksella. Kuorrute syntyy myös esimerkiksi hummuksesta tai linssitahnasta. Etenkin paahteinen paprikahummus tai punajuurihummus sopii hyvin myös rullakakun väliin. Paprikan tilalla voit käyttää myös uunissa paahdettua kukkakaalia.
Testaile, sovella ja yhdistele rohkeasti erilaisia aineksia ja täytteitä. Jos olet epävarma makuyhdistelmästä, kokeile ensiksi valmistaa pieni annoskakku.
RIESKAVOILEIPÄKAKKU
Noin 300 – 400 g (4 neliön tai ympyrän mallista levyä) 100 % kaura- tai ohrarieskaa, myös pienemmät käyvät, kun niitä yhdistelee
Täyte 1: Lohitäyte
- 150 g graavi- tai kylmäsavulohta
- 150 – 200 g paksua maustamatonta jogurttia (esim. islantilaista tai kreikkalaista jogurttia)
- Noin 1 dl tuoretta tilliä silputtuna
TAI
Broileri-ananastäyte
- 150 g ohuen ohutta broileri- tai kalkkunaleikkelettä
- ½ – 1 dl tuoretta persiljaa
- Tuoretta ananasta pieninä kuutioina tai 1 prk ananaspaloja valutettuna
- 150 g paksua maustamatonta jogurttia
- ½ punainen paprika pieninä kuutioina
- (2 rkl pieniä kapriksia)
- Suolaa ja pippuria
Täyte 2: Avokado-hernepesto
- 200 g kotimaisia pakasteherneitä
- 1 keskikokoinen kypsä avokado
- ½ luomusitruunan mehu
- 1 tl raastettua sitruunankuorta
- ½ – 1 punainen chilipalko
- Suolaa ja mustapippuria
Kuorrute
- Noin 300 – 500 g islantilaista tai kreikkalaista jogurttia (rieskojen koosta riippuen)
- (Halutessa osa maustamatonta tuorejuustoa)
- Ruohosipulia
Koristeluun:
- Tilliä
- Kirsikkatomaatteja puolitettuina
Lohitäyte: Silppua lohi pieneksi esimerkiksi keittiösaksilla. Sekoita joukkoon jogurtti (valuta mahdollinen neste pois) ja tillisilppu.
Broileritäyte: silppua broilerileikkele keittiösaksilla, lisää pieneksi kuutioitu paprika ja ananas sekä persilja ja kaprikset. Lisää jogurtti Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
Avokado-hernetäyte: anna herneiden sulaa hetki huoneenlämmössä tai sulata ne siivilässä kylmän veden alla. Soseuta avokado, herneet, sitruunamehu ja sitruunankuori sekä hienonnettu chili sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kokoa kakku 4 isosta rieskasta esim. kakkuvuokaan laittamalla rieskalevy pohjaksi, sen päälle puolet hernetäytteestä, seuraavaan kerrokseen lohi- tai broileritäyte ja viimeiseksi loput hernetäytteestä.
Laita päällimmäiseksi rieskalevy ja anna tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai seuraavaan päivään. Valuta paksu jogurtti esim. kaksinkertaisessa suodatinpussissa kahvinsuodattimessa ja sekoita siihen ruohosipulia sekä halutessasi maustamatonta tuorejuustoa. Levitä kuorrute kakun päälle ja tarjoile samana päivänä.
Huom! Valmista rieskakakku aikaisintaan tarjoilua edeltävänä päivänä ja kuorruta tarjoilupäivänä. Rieskat ovat niin ohuita, että pidemmässä säilytyksessä ne kostuvat täytteen vaikutuksesta helposti liikaa.
ANNOSVOILEIPÄKAKUT
Voit valmistaa yllä olevilla täytteillä myös annosvoileipäkakkuja käyttämällä pienempiä 100 % kaurarieskoja tai 100 % kauraleipää (kuten kaurasydämiä). Käytä 2 – 3 viipaletta leipää /annos ja täytä 1 – 2 eri täytteellä. Jos käytät kauraleipää, kostuta viipaleita noin 2 tl maitoa tai kasvimaitoa ennen täytteiden lisäämistä. Anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Voit kuorruttaa annoskakut ennen tarjoilua yllä olevalla kuorrutteella.
PANNUKAKKURULLA
Taikina:
- 6 kananmunaa
- 5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
- 2 dl kaurajauhoja ja/tai täysjyväriisijauhoja
- ¾ tl suolaa
- ½ tl leivinjauhetta
- ½ ruukkua ruohosipulia silputtuna
- (pari kourallista parmesaani- tai muuta voimakasta juustoraastetta)
Täyte:
- Hummus paahdetuista kasviksista
- 230 g kypsiä, huuhdeltuja kikherneitä
- 300 g kukkakaalia tai 1 iso punainen paprika
- 1 sipuli tai punasipuli
- 1+2 rkl oliiviöljyä
- ½ dl vettä
- Suolaa ja mustapippuria
- Paprikahummukseen lisäksi 1 tl (savu-)paprikajauhetta
Lisäksi:
- ½ dl ruohosipulisilppua
- 150 g broilerinsuikaleita tai maustettua nyhtökauraa
- Cayennepippuria tai chiliä
- 1 keskikokoinen porkkana
- (pari kourallista voimakasta juustoraastetta)
Sekoita taikinan ainekset keskenään. Anna turvota uunin lämpenemisen ajan. Kaada taikina leivinpaperoidulle pienelle uunipellille tai suureen neliön malliseen vuokaan. Kypsennä 200 asteessa keskitasolla noin puoli tuntia. Anna levyn jäähtyä.
Pilko kukkakaali tai leikkaa paprika neljään osaan. Asettele kuori ylöspäin pellille. Jos käytät paprikaa, lisää myös neljään osaan halkaistu sipuli. Lisää 1 rkl oliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria. Paahda 200 asteessa noin 15 – 20 minuuttia kunnes kukkakaalit saavat väriä tai paprikan kuoret hiukan tummuvat. Anna kasvisten jäähtyä hetken ja poista paprikoista kuoret sormin tai veitsellä raaputtamalla. Soseuta kaikki hummuksen ainekset keskenään ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita tai vettä.
Paista broilerinsuikaleet tai nyhtökaura pannulla ja mausta chilillä sekä tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Raasta porkkana hienoksi raasteeksi ja sekoita joukkoon yhdessä ruohosipulin kanssa. Levitä hummus pannukakkulevylle, lisää broileri- tai nyhtökauratäyte sekä halutessasi juustoraastetta.
Onko voileipäkakku suosittu tarjottava sun kesäjuhlissa?