Luentosarjan kakkososassa Sanni käsittelee makeanhimon taustalla olevia tiedostamattomia syitä.
Joskus makeanhimon taustalla vaikuttaa tapasyönti, jolloin makeaa syödään pelkästä tottumuksesta. Syömiseen ei tällöin juuri keskitytä, eikä sitä välttämättä edes huomata. Keho voi myös yhdistää tietyn ärsykkeen makean syömiseen, esimerkiksi tietty aika, paikka, toiminta tai jopa sen hetkinen seuramme voi toimia ärsykkeenä makeanhimon heräämiselle.
Oletko sinä huomannut hamuavasi karkkipussia esimerkiksi television ääreen istahtaessa tai iltapäivän kahvituokiolla?
Syömiseen muodostuu herkästi erilaisia tapoja, jolloin tietty tilanne, tunne tai muu ärsyke laukaisee makeanhimon. Tällainen yhteys ärsykkeen ja syömisen välillä muodostuukin usein tiedostamatta.
Tapasyönnistä voi pyrkiä eroon Sannin esittelemällä kolmen stepin ohjelmalla:
- Tiedosta, missä tilanteessa makeanhimosi herää. Koetko esimerkiksi tarvetta syödä makeaa aina televisiota katsellessasi?
- Kyseenalaista huomaamasi tapa. Tarvitseeko television ääressä todella syödä aina makeaa?
- Päätä muuttaa tapa. Voisiko televisiomässyt vaihtaa vaikkapa kasviksiin? Voisiko syömisen sijaan tehdä jotain muuta vaihtoehtoista, vaikka kutoa?
Kun pohdit omaa syömiskäyttäytymistäsi, huomaatko tapasyömisen piirteitä? Kirjaa halutessasi ylös, millaisiin hetkiin makeansyönti liittyy sinun arjessasi.
P.S. Osalla naisista myös hormonikierto ja mahdolliset PMS-oireet vaikuttavat makeanhimoon. Tämä on sinänsä luonnollista, mutta jos samaan aikaan kuukaudesta tekee aina mieli suklaata ja sitä on pakko saada, kysymys on tässäkin osittain tottumuksesta tai opitusta tavasta. Vaihtoehtoisesti matalaa mielialaa ja alakuloisuuden tai ärsytyksen tunnetta voi tehdä mieli kohottaa makeaa syömällä, jos se on ennenkin tarjonnut “pika-apua”. Lisää makean ja tunteiden yhteydestä puhutaan 5. osiossa.
Vaikka makeaa tekisin mieli, ei keholla ole mitään erityistä makean tarvetta PMS-oireiden aikanakaan. Sinun ei siis tarvitse alistua “pakko saada suklaata” -tunteen tai makeanhimon vietäväksi, vaan voit tietoisesti muuttaa tapaasi ja toimia toisin. Keksi tilalle jokin korvaava vaihtoehto, kuten muuta erityisen mieleistä tekemistä tai valmista jokin ravinteikkaampi, hyvää tekevä herkku.
Suklaan vaihtaminen porkkanaan ei luultavasti toimi, mutta kokeile valmistaa esimerkiksi jäätelöä pakastetuista banaaneista, manteli- tai pähkinävoista tai kookoskermasta ja proteiinijauheesta ja tarjoile se tumman suklaan ja pähkinöiden kera. Tällainen annos sisältää monia hormonitasapainoa ja mielialaa tukevia ravintoaineita ja saa verensokerin pysymään tasaisempana. Verensokerin heilahtelut eivät nimittäin ainakaan paranna tilannetta, vaan sekoittavat hormonipakkaa entisestään, jolloin kokonaistilanne herkästi pahenee.
Jos PMS-oireet ovat todella voimakkaat, taustalla on usein voimakasta stressiä, sokeritasapainon häiriöitä ja laajempaa hormonaalista epätasapainoa, joka vaatii kokonaisvaltaisempaa elintapojen kuntoon laittamista.