Punajuuri on näin syksyllä sesongissa, joten on hyvä aika napata testiin tämä paahdettu juuressalaatti! Tällä reseptillä valmistat noin 3-4 annosta.
Paahdetut punajuuret:
3 nyrkin kokoista punajuurta tai tuplasti pienempiä (voit käyttää myös esimerkiksi palsternakkaa tai kurpitsaa yhdessä tai erikseen)
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa ja ripaus mustapippuria
(cayennepippuria)
Lisäksi:
2 dl kvinoaa (tai hirssi- tai tattarisuurimoita)
1 iso tai 2 pientä kypsää avokadoa
3 porkkanaa
muutama kourallinen lehtikaalia, tuoretta pinaattia tai muuta vihreää
½ limen mehu
2 tl hunajaa (tai vaahterasiirappia)
ripaus suolaa ja mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
(1 granaattiomena tai pakastettuja granaattiomenansiemeniä)
Tarjoiluun: paksua luonnonjogurttia tai soijajogurttia
Valmistus:
Kuori ja pilko punajuuret 4 osaan. Viipaloi ne vajaan ½ cm viipaleiksi. Levitä pellille, ripottele päälle suolaa ja musta- ja cayennepippuria. sekoita joukkoon oliiviöljy ja paahda 200 asteessa keskitasolla noin 20 – 30 minuuttia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä.
Samalla kun punajuuret ovat uunissa, huuhtele ja valuta kvinoa. Keitä huuhdeltu kvinoa kypsäksi ja mausta kevyesti suolalla.
Huuhtele ja revi lehtikaali tai salaatti suupaloiksi. Jos käytät lehtikaalia, sekoita siihen ripaus suolaa ja 1 tl öljyä ja puristele käsin niin, että se pehmenee ja sitkeys häviää.
Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja kuutioi avokado. Sekoita kaikki salaattiainekset punajuuret mukaan lukien keskenään. Sekoita kastike limen mehusta, suolaripauksesta, mustapippurista ja hunajasta ja lisää salaattiin.
Viimeistele halutessasi granaattiomenan siemenillä ja tarjoile jogurtin kera. Salaatin maku syvenee, kun se saa marinoitua jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli.
Vinkki! Jos haluat punajuurisalaatista ruokaisamman, lisää siihen lopuksi esimerkiksi paistettua (kylmäsavu-)tofua, 5 % juustoa kuutioituna tai muuta vähärasvaista proteiinin lähdettä.
Reseptin laati tiimimme ravitsemusterapeutti Sanni Massinen
Aiotko kokeilla tätä reseptiä? Kerro kommenteissa!