Harrastatko kävelyä? Vastaus on todennäköisesti kyllä, sillä Suomen Ladun mukaan kävely on Suomen suosituin liikuntalaji. Kävelyä harrastaa yli kaksi miljoonaa suomalaista!
Liikunnanohjaaja Sohvin mukaan kävely on mahtava superlaji, jota aivan kaikkien kannattaisi mahduttaa liikuntapalettiinsa. Kävely on lempeä ja nivelystävällinen laji, jota on erittäin matala kynnys lähteä harrastamaan.
Etenkin jos olo on hieman nuutunut tai uupunut, ajatus raskaasta treenistä voi tuntua hyvin kaukaiselta. Kävelylle kuitenkin jaksaa lähteä melkein aina, ja kävelylenkistä saa enemmän virtaa arkeen kuin sohvalla makaamisesta.
Tästä blogitekstistä opit, mitä erilaista hyötyä kävelystä on, miten kävely kohottaa kuntoa ja kuinka kävelyyn saa vaihtelua!
Kävelyn mainiot terveyshyödyt
Kävely on helposti toteutettavissa oleva liikuntamuoto, jolla on monipuolisesti vaikutuksia terveyteen. Kävelyn intensiteettiin ja kestoon pystyy vaikuttamaan helposti itse tarvitsemallaan tavallaan, ja siksi kävely onkin hyvä tapa kuntoilla, edistää hyvinvointia ja helpottaa päivittäin riittävän askelmäärän ja aktiivisuuden karttumista.
Lyhyelläkin kävelylenkillä saa kartutettua päivittäistä askelmäärää ja lisättyä näin aktiivisuutta ja energiankulutusta lempeästi, mikä auttaa esimerkiksi painonhallinnassa.
Säännöllinen, sopivasti rasittava kävelylenkki kohottaa kuntoa, tukee painonhallintaa ja myös ehkäisee erilaisia sairauksia, kuten 2-tyypin diabetesta, kohonnutta verenpainetta ja masennusta. Kävely on helppoa ja tarvittaessa hyvin kevyttä liikuntaa, joten kävelylenkki toimii myös erinomaisena palauttavana liikuntana muiden fyysisten hyötyjen lisäksi.
Yleisiä vääriä luuloja kävelystä
Jos arki on kiireistä ja aikaa liikunnalle on vähän, eikö kannattaisi käyttää se mahdollisimman kovatehoiseen treeniin? Ei suinkaan!
Liikunnanohjaaja Sohvin mukaan monet ajattelevat, että matalasykkeinen liikunta on tylsää eikä edes tärkeää, vaikka oikeasti se on pohja peruskunnolle ja yleiselle jaksamiselle. Ennen äärettömiä rääkkitreenejä tuleekin siis rakentaa hyvä pohja eli riittävä peruskunto, sillä silloin kestää myös kovempaa treeniä. Kävely onkin erinomainen tapa pohjustaa muuta tehokkaampaa liikuntaa.
Myös painonhallinnan kannalta on hyödyllisempää liikkua matalilla sykkeillä kuin todella kovalla teholla. Jos yleiskunto on huono, ei ole mitään järkeä (eikä mahdollista) koittaa treenata erittäin kovaa ja pudottaa painoa, ja vielä yrittää lisäksi palautua riittävästi.
Kävelyn sosiaaliset ja psyykkiset hyödyt
Fyysisen kunnon lisäksi kävelylenkki edistää myös sosiaalista hyvinvointia, sillä lenkillä voidaan käydä välillä myös kaverin kanssa. Juoksulenkille voi olla haastavampi saada kaveria mukaan, sillä kaikki eivät harrasta hölkkäämistä ja hölkkävauhdit voivat olla hyvin erilaiset, mutta kävellessä tahti on helppo sovittaa samanlaiseksi.
Kävelylenkin lomassa kaverin kanssa tulee vaihdettua kuulumiset ja purettua arjen murheita, ja huomaamatta tuleekin käveltyä pitempiäkin aikoja. Kävelylenkeillä on helppoa myös jutella puhelimessa läheisen kanssa, minkä johdosta lenkki sujuu nopeammin ja mukavammin. Sosiaalinen vuorovaikutus lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja edistää myös myönteistä minäkuvaa.
Kävely on mielelle erityisen hyvää liikuntaa, sillä se helpottaa stressiä ja lisää mielihyvähormonien määrää. Kävelyn aikana on mainiosti aikaa pohtia mielessä päivän tapahtumia ja toisaalta myös antaa ajatuksille aikaa tuulettua ja jättää arjen murheet taka-alalle.
Kävely raittiissa ilmassa parantaa mielialaa ja selkeyttää ajatuksia, ja myöskin tehty liikuntasuoritus tuottaa mielihyvää.
Etenkin luonnossa liikkumisen on todettu parantavan tehokkaasti mielialaa, joten kannattaa ehdottomasti ainakin kokeilla kävelyä metsän siimeksessä! Luonnon polut ja pururadat ovat hyviä lenkkialustoja myös silloin, jos polvesi kipeytyvät herkästi kovasta alustasta. Vaihtelevassa maastossa lihaksesi myös työskentelevät monipuolisemmin.
Näin saat kävelyyn vaihtelua
Lisää tehokkuutta ja vaihtelua saat, kun nappaat lenkille mukaan kävelysauvat. Näin saat enemmän myös yläkehoa liikkeelle. Lisämukavuutta ja -hyötyä lenkeille saat kuuntelemalla itselle mieluista podcastia tai musiikkia.
Kävelyvauhdin ei tarvitse olla sama koko reissun ajan, vaan lenkillä voi vaihdella rauhallisen, ripeän ja erittäin ripeän kävelyvauhdin välillä.
Jos kunto on jo valmiiksi hyvä ja juoksun sijaan peruskuntoa haluaa kohentaa kävelyllä, lisätehoa saa suuntaamalla mäkiseen maastoon. Tällöin syke nousee lenkillä enemmän kuin totutulla tasaisella lenkkipolulla ja kroppa saa haastetta ilman, että joutuisi hölkkäilemään juoksuaskelia.
Kävele parempi uni
Kävelyn avulla voit myös parantaa unenlaatuasi. Rauhallinen kävely muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa raittiissa ilmassa auttaa kehoa ja mieltä rauhoittumaan ja edesauttaa hyvän unen saamisessa. Erityisesti kesäaikaan kynnys lähteä pikku iltakävelylle on pieni, sillä tarvitsee vain sujauttaa kengät jalkaan, eikä käyttää aikaa kerrospukeutumiseen.
Kävelylenkin ei tule kuitenkaan olla liian rasittava ja kovasykkeinen, eikä lenkkiä kannata tehdä liian myöhään illasta – liian kova rasitus liian myöhään illalla saattaa vaikeuttaa nukahtamista.
Vaikka monelle kävelylenkki saattaa tuntua tylsältä ja pitkäveteiseltä, kävelystä saa paljon miellyttävämpää valitsemalla itselleen mahdollisimman mieluisan lenkkiympäristön. Jotkut tykkäävät lenkkeillä kotiympäristönsä lähellä, jotkut hakeutuvat luonnon äärelle, jotkut nauttivat kaupungin sykkeessä kävelystä. Itselle mieluisat näkö- ja äänihavainnot auttavat viemään ajatuksia pois arjesta.
Voiko kävelemällä polttaa rasvaa?
Jos kaipaa apua painonhallintaan tai haluaa aloittaa liikunnallisemman elämän, ei aina katse käänny ensimmäisenä kävelypolulle. Se saattaa tuntua vähän tehottomalta ja turhalta. Fakta kuitenkin on, että kun harrastat liikuntaa matalalla sykkeellä, opetat samalla kehoa käyttämään rasvavarastoja energianlähteenä.
Siksi säännölliset kävelylenkit auttavat kroppaa polttamaan rasvaa arjessa, lenkkien jälkeenkin.
Ei kannata kuitenkaan lähteä repimään itsestään pikakävelijän huippusuorituksia kylmiltään. Moni, joka ei ole aiemmin harrastanut liikuntaa, saattaa kompastua jo alkumetreillä siihen, että kiihdytetään nollasta sataan. Eli et ole ennen liikkunut juuri ollenkaan ja sitten yrität repiä itsesi salille 5 kertaa viikossa, tai päätät pyörillä vähintään 100 km viikossa tai juosta heti alkuun pitkiä lenkkejä.
Tällaisen repimisen tulokset ovat yleensä jo alkuun selviä: into loppuu nopeasti, kroppa kipeytyy ja liikunnallisemman arjen rakentamiselle on jatkossa entistä suurempi kynnys.
Kävele kuntoon on nousujohteinen kävelyohjelma, joka sopii ihan aloittelevalle liikkujalle. Kurssilla aloitetaan lyhyistä ja rauhallisista kävelyistä ja neljän viikon aikana edetään reippaampiin ja pidempiin lenkkeihin.
Aloitat siis rauhallisesti, mutta viikkojen aikana saat kuitenkin aikaan selviä tuloksia:
- Käyt 3 lenkillä viikossa, ohjelma kestää 4 viikkoa.
- Aloitat rauhallisista ja lyhyistä kävelyistä ja etenet reippaisiin ja pidempiin lenkkeihin
- Lenkeillä kuuntelet mukavia podcasteja, joissa käsitellään hyvinvointia (ja samalla saat ohjeet lenkin rytmitykseen ja kulkuun)
Jotta kynnys aloittamiseen olisi mahdollisimman matala, saat kurssin vielä nyt alehinnalla ja 100 % tyytyväisyystakuulla. Voit siis testata 14 päivän ajan, sopiiko tämä sulle. Jos et tykkää, saat rahasi takaisin.
Alehinta on kuitenkin pian päättymässä, joten toimi nopeasti, muuten menetät alen:
>> Klikkaa ja aloita neljän viikon kävelyohjelma: polta rasvaa, kohota kuntoa ja virkistä mieltä