Kurpitsa on sesongissa syyskuussa ja kurpitsakausi kestää koko syksyn. Etenkin myskikurpitsaa on saatavilla varastokasviksena jopa maaliskuulle saakka. Kysynnän lisääntyminen on johtanut siihen, että kurpitsoita on tarjolla pidemmän aikaa ja yhä enemmän myös kotimaisina. Nappaa tästä blogista talteen herkullinen kurpitsaresepti!
Suomessa tarjolla on useimmiten päärynänmuotoista myskikurpitsaa, oranssia ja pyöreää hokkaido- eli japaninkurpitsaa sekä Halloween-kurpitsana tunnettua säilöntäkurpitsaa. Niitä voi kaikkia käyttää samaan tapaan.
Spagettikurpitsa taas poikkeaa muista kurpitsoista sekä ulkonäöltään että käyttötavoiltaan: se muistuttaa hunajamelonia ja pehmeäksi kypsennettynä hedelmäliha irtoaa kuoresta lusikalla tai haarukalla kaapimalla spagettimaisiksi suikaleiksi. Niitä voi käyttää esimerkiksi pastan sijaan tai sen lisänä.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_17″]
Kurpitsa on herättänyt viime vuosina enenevissä määrin innostusta, eikä se ole ihme: raaka-aineena kurpitsat ovat erittäin monipuolisia ja monikäyttöisiä. Kypsennetyn kurpitsan maku on makea ja pehmeä, ja etenkin uunissa valmistettuja kuutioita voisi syödä sellaisenaankin.
Kurpitsalla voi korvata aterian lisukkeen kuten perunan ja samaan aikaan se auttaa lisäämään ruokavalion kasvispitoisuutta. Kurpitsa on myös erinomainen A-vitamiinin lähde, joka on tärkeä rasvaliukoinen vitamiini mm. silmien ja ihon hyvinvoinnille ja elimistön solujen uusiutumiselle.
Kurpitsa sisältää jonkin verran tärkkelyshiilihydraatteja ja kuitua, ja se on samalla täyttävää mutta kuitenkin perunaa tai bataattia keveämpää. Tärkkelyksen ansiosta kurpitsa saostaa hyvin pata- ja keittoruokia sekä kastikkeita. Pääruokien lisäksi sitä voidaan kuitenkin käyttää myös välipaloihin tai jopa jälkiruokiin hyvinkin innovatiivisesti: ladattavasta reseptitiedostosta löydät ohjeen muun muassa helppoon kurpitsakinuskiin.
Smoothieissa kypsennetyt kurpitsakuutiot korvaavat esimerkiksi banaania ja sopivat hyvin yhteen esimerkiksi tumman kaakaon, kanelin, inkiväärin, muskottipähkinän, chilin tai kardemumman kanssa.
Parhaiten kurpitsan kuoriminen onnistuu isolla veitsellä, esimerkiksi leipäveitsi toimii yllättävän hyvin. Sen voi kuoria myös kypsennettynä, jolloin kurpitsa lohkotaan pellille ja kuoret leikataan irti pehmeästä hedelmälihasta vaikka ruokaveitsellä. Myskikurpitsa on sen verran ohutkuorinen, että etenkin kotimaisena sen voi käyttää myös kuorineen.
Useimpien mielestä kurpitsa maistuu parhaalta uunissa öljytilkan kanssa kypsennettynä. Öljyn kanssa ei tarvitse lotrata: pellilliseen riittää hyvin noin 1 rkl oliiviöljyä ja ½ tl suolaa.
[et_bloom_inline optin_id=”optin_17″]
Kannattaa pilkkoa kurpitsa noin 2 cm kuutioiksi tai hieman suuremmiksi lohkoiksi, jolloin se hautuu meheväksi eikä pääse kuivahtamaan. Jos kuutioita ei mausta etukäteen öljyä ja suolaa enempää, samalla kertaa kypsennettyjä voi hyödyntää sekä pääaterioilla että välipalojen valmistuksessa.
Uunin ohella pannulla tai ruokien joukossa hauduttaminen sekä kuutioiden höyrytys ovat myös toimivia tapoja kurpitsojen kypsentämiseen
IHANA RESEPTI KURPITSASTA: VILJATON KURPITSALEIPÄ
Kurpitsa sopii mainiosti myös leipätaikinaan! Nappaa tästä talteen herkullinen kurpitsaresepti. Syöttämällä sähköpostiosoitteesi alle, voit ladata sähköpostiisi lisää kurpitsareseptejä!
[et_bloom_inline optin_id=”optin_17″]
Kookosjauho on vähärasvainen ja erittäin kuitupitoinen jauho, jota löytyy helposti myös markettien jauho- tai leivontaosastoilta. Se on maultaan miedompaa kuin kookoshiutaleet. Mikäli kookosjauhon tilalla käyttää esimerkiksi kaurajauhoja, määrän joutuu suunnilleen tuplaamaan, sillä kookosjauho imee enemmän nestettä.
Jos haluat leivän muistuttavan makeaa banaanileipää, lisää taikinaan hunajaa tai vaahterasiirappia.
- 3 kokonaista kananmunaa
- 3 kananmunan valkuaista
- 2 dl soseutettua (myski-)kurpitsaa
- ½ dl sulatettua voita tai kookosöljyä
- 1 dl kookosjauhoa
- 1 rkl psylliumia
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 – 1 ½ tl kanelia
- ¼ tl jauhettua inkivääriä
- lusikan kärjellinen muskottipähkinää
- ½ tl suolaa
- (½ tl vaniljajauhetta)
- (1 – 2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia)
Sekoita kuivat ainekset keskenään. Vatkaa kananmunat ja valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kurpitsasose ja sulatettu voi tai kookosöljy. Lisää jauhoseos munavaahtoon samalla vatkaten. Anna taikinan turvota uunin lämpenemisen ajan ja lusikoi se (voideltuun) leipävuokaan.
Kypsennä 175 ⁰C-asteisen uunin alatasolla noin 40-45 minuuttia. Kokeile leivän kypsyyttä esimerkiksi hammastikulla.
Anna jäähtyä hetki ennen leikkaamista ja tarjoile esimerkiksi voin ja juuston tai maapähkinävoin, banaaniviipaleiden ja kanelin tai hunajan kera.
Onko kurpitsa jo osa sinun syksyn kasvisvalikoimaasi? Tuleeko tämä kurpitsaresepti osaksi leipävalikoimaasi? Mikä on mieluisin kurpitsareseptisi?
[et_bloom_inline optin_id=”optin_17″]