Tässä osassa keskitytään taustatekijöihin, jotka voivat aiheuttaa kovaakin makeanhimoa. Taustatekijästä riippuen määrittyvät myös keinot, joilla makeanhimosta voi opetella irti. Aina syy ei ole selvä, sillä se voi olla myös monen eri tekijän summa. Tyypillisimmin makeanhimon taustalla kummittelevat seuraavat tekijät:
- Energiavaje, joka voi syntyä myös salakavalasti pitkällä aikavälillä. Tyypillistä on, että aamiaisella ja/tai lounaalla syödään liian vähän, jolloin syöminen painottuu iltaan. Lounaan ja päivällisen välinen välipala saattaa myös unohtua, jolloin riittämätön syöminen näkyy helposti makeanhimona.
- Liian pitkään jatkunut laihdutus voi johtaa mielitekoihin, sillä energiavaje kasvaa ajan saatossa liian suureksi. Laihdutuksen ei tulisi kestää yhtäjaksoisesti 4-6 kuukautta kauempaa. Vaikka tämä saattaa kuulostaa hassulta, olisi tärkeää tauottaa laihdutusta, jotta kroppa palautuu eikä ajaudu säästöliekille.
- Liian lyhyet yöunet näkyvät helposti mielitekoina, jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen. Univajeessa terveelliset valinnat eivät nappaa ja makeanhimo nostaa päätään.
Pyri siis arjessasi nukkumaan riittävästi, syömään monipuolisesti ja säännöllisesti, äläkä niukistele turhaan energiavajeessa. Jos laihdutus on elämäntilanteessasi ajankohtainen asia, muistathan pitää keston maltillisena ja tauottaa laihdutusta.
Aterioiden koostumuksessa kannattaa huomioida hyvien hiilihydraattien lähteet, joista ei ole syytä nipistää. Hiilihydraattien saannin voi suhteuttaa omaan kulutukseen. Voit syödä vähemmän hiilihydraatteja, jos arkeesi ei mahdu juurikaan liikuntaa. Jos taas liikut aktiivisesti ja teet fyysistä työtä, hiilihydraattien rooli korostuu.
Pohdi, millaiset tekijät sinun arjessasi voivat toimia makeanhimon taustalla? Halutessasi voit kirjata ajatuksiasi ylös.