OSA 6
Stressinhallinta: Miksi ja miten?
Tässä osassa opetellaan stressinhallintaa.
Stressi on suuresti yhteydessä vatsavaivoihin, sillä aivojen ja suoliston välillä on yhteys. Stressi saattaa aiheuttaa vatsan oireilua ja pitkittynyt stressi voi jopa laukaista ärtyneen suolen oireyhtymään. Monilla myös stressaavampina ajanjaksoina vatsavaivat ovat voimakkaampia kuin muulloin. Lisäksi stressi lisää rasvan kertymistä nimenomaan keskivartaloon.
- Tee stressinhallintatehtävät ja mieti, millä muulla tavoin voisit helpottaa stressiä ja näin vähentää vatsavaivoja.
TEHTÄVÄ
Tällä kertaa tehtävät liittyvät stressinhallintaan ja -lievitykseen ratkaisukeskeisin keinoin.
Tehtävä 1: Mikä stressaa?
- Mikä tämänhetkisessä elämäntilanteessa stressaa eniten? (Usein ensimmäinen mieleen tuleva asia on paikkansa pitävä.)
- Voitko tehdä asialle jotakin? Jos, niin mitä? Minkälaisella aikataululla? Keneltä voisit pyytää apua?
- Jos et voi tehdä asialle mitään, miten voisit suhtautua siihen eri tavalla?
- Mieti, milloin olet viimeksi ollut oikein rentoutunut. Mitä teit? Missä olit? Kenen kanssa olit?
- Miten voisit lisätä tällaisia rentouttavia asioita arkeesi?
Käytä tässä luovuutta, äläkä heitä pyyhettä kehään, jos vastaus on “lomamatkalla Espanjassa”, eikä lomamatka tule nyt kuuloonkaan. Mitä teit lomalla? Kenties nukuit pitkään, söit hyvin, uit, yövyit hotellissa?
Voisitko vaikka viikonloppuisin järjestää asiat niin, että voisit nukkua pitkään, valmistaa runsaan aamaisen itsellesi, käydä vaika uimahallissa uintireissulla ja kotona siivota makuuhuoneen hotellimaisen siistiksi?
Jos et voi tehdä mitään muuta rentoutuaksesi paremmin, pyri nukkumaan hyvät yöunet. Univajeella ja stressillä on suora yhteys, ja riittävä unensaanti on merkittävää myös rasvanpolton näkökulmasta: univajeessa pudotetusta painosta paljon suurempi osa on rasvan sijaan lihasta kuin hyvin nukkuneena.
Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivillä on myös tutkitusti vähemmän melatoniinia kehossaan muihin verrattuna. Jos sinulla on univaikeuksia, lisää pieni meditaatiohetki iltaan, sillä se vaikuttaisi lisäävän elimistön melatoniinitasoja.
Uneen liittyen myös pari sanaa alkoholista: vaikka tuntuisikin siltä, että viinilasillinen saa rentoutumaan pitkän työpäivän jälkeen tai auttaa nukahtamaan paremmin, tosiasiassa pienikin määrä alkoholia heikentää unenlaatua. Vältä siis alkoholin juomista ilta-aikaan.