Alkutalvi ei ole varsinaisesti kotimaisten kasvisten sesonkiaikaa, mutta varasto- ja ulkomaiset tuontikasvikset täydentävät valikoimaa, joka mahdollistaa edelleen monipuolisen kasvisten käytön sesongin mukaan.
Pelkästään kasvihuonekurkkuun ja -tomaattiin ei siis kannata missään tapauksessa jämähtää, sillä kaalien, juuresten ja tuoreiden hedelmien monipuolinen käyttö takaa vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävän saannin ohella myös sen, ettei kasvisten syöntiin pääse talven aikanakaan kyllästymään.
Bataattihampurilainen
Hampurilainen onnistuu kivasti myös viljattomana, kun sämpylän korvaa uunissa meheviksi paistetuilla bataattiviipaleilla. Jos haluat käyttää bataatin sijaan kotimaisia kasviksia, hampurilaisen kannet voi valmistaa myös lantusta.
Täytteeksi sopii tofun sijaan myös itse tehty broilerinjauheliha- tai jauhelihapihvi tai vaikkapa valmis Härkis-pihvi. Käytä kastikkeena tomaattipyreetä, ranskankermaa tai alla olevaa punaista balsamicokastiketta.
2-3 annosta
- 1-2 paksuhkoa ja pyöreähköä bataattia
- 1 pkt maustamatonta tofua
- ¼ tl cayennepippuria
- 1 tl juustokuminaa
- 1 klementiinin (tai appelsiinin) mehu
- Suolaa ja mustapippuria
- Oliiviöljyä
- 1 – 2 iso sipuli
- Reilusti lehtikaalta, rucolaa tai tammenlehtisalaattia
Kastikkeeksi tomaattipyreetä, ketsuppia, balsamicokastiketta (kts. ohje alla), creme fraichea tai turkkilaista jogurttia
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese bataatti ja leikkaa sen paksuimmasta kohdasta (pieniä tarvitset kaksi kappaletta) 4 – 6 noin 1 cm:n paksuista viipaletta. Laita viipaleet pellille ja valuta pinnalle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kuutioi loppu bataatti, mausta haluamallasi tavalla ja kypsennä samalla pellillä muita aterioita varten. Kypsennä keskitasolla noin 20 minuuttia kunnes bataattikiekot ovat pehmenneet. Anna vetäytyä muutama minuutti, jotta kiekot pysyvät paremmin koossa.
Viipaloi sipuli renkaiksi ja kuullota pannulla tilkassa öljyä. Siirrä sivuun. Leikkaa tofu noin vajaan 1 cm viipaleiksi. Kuumenna hiukan öljyä ja lisää juustokumina ja cayennepippuri. Levitä mausteöljy pannulle ja asettele tofuviipaleet pannulle tasaisesti. Purista halkaistun klementiinin mehu sekaan ja anna sen haihtua. Paista tämän jälkeen vielä hetki, jotta tofu rapeutuu. Kokoa hampurilainen bataattikiekoista, tofuviipaleista, sipulirenkaista, vihreistä ja haluamastasi kastikkeesta.
Punajuuri ja muut juurikkaat ovat Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto ry:n valinta vuoden 2019 vihannekseksi. Ne sisältävät runsaasti antioksidanttisia aineita kuten flavonoideja ja karotenoideja. Punajuurta ja muita juurikkaita voi käyttää sekä raakana että eri tavoin kypsennettynä.
Jos punajuuren aiheuttama sotku ahdistaa, kokeile raitajuurta joka on maultaan lähes vastaava muttei punajuuren tavoin värjää kaikkea, mihin sattuu osumaan 🙂
Raasta raakaa tai keitettyä punajuurta porkkanan kaveriksi ja mausta oliiviöljyllä ja sitruunamehulla, niin saat mehukkaan lisukkeen aterialle.
Alkutalven täyteläinen kasvissosekeitto
Jos sinulla on mahdollisuus käyttää kookosöljyä, kuullota juurekset siinä. Kookosöljy tuo keittoon täyteläisyyttä ilman voimakasta kookoksen makua. Sen voi kuitenkin korvata myös oliiviöljyllä.
Savupaprikajauhe sopii loistavasti yhteen punajuuren ja linssien kanssa tuoden mausteisuutta, mutta sen tilalla voi käyttää myös tavallista paprikajauhetta tai jättää kokonaan pois. Halutessasi voit viimeistellä keittoannoksen lusikallisella ranskankermaa tai kaurafraichea.
Noin 3 annosta
- 700 g punajuuria tai lanttua
- 500 g porkkanoita
- 2 dl punaisia linssejä
- 2 isoa sipulia
- 5 valkosipulinkynttä
- noin 3 cm pala tuoretta inkivääriä
- 1 punainen chilipalko
- 2 rkl kookosöljyä tai oliiviöljyä
- 1 rkl (savu)paprikajauhetta
- ¼ tl mustapippuria
- 1-2 tl timjamia
- 1 tl oreganoa
- Suolaa maun mukaan
- (1/2 sitruunan mehu)
- (1 tl kotimaista hunajaa)
Kuori ja paloittele juurekset sekä chili ja sipulit. Kuumenna kookosöljy kevyesti kattilassa ja kuullota kasviksia joitakin minuutteja (lisää kasviksia kattilaan sitä mukaa kun saat niitä pilkottua, aloita kovimmista eli punajuurista). Lisää vettä niin, että kasvikset juuri peittyvät. Keitä kannen alla noin 15 minuuttia ja lisää huuhdellut linssit. Anna kiehua kunnes punajuuret ovat napakan kypsiä.
Kuori ja paloittele inkivääri ja lisää kattilaan. Nosta kattila liedeltä, anna keiton jäähtyä hieman ja soseuta se joko tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Mausta keitto ja viimeistele sitruunalla tai hunajalla.
Tammikuussa sesongin mukaisia ovat muutkin kotimaiset varastojuurekset kuten juuriselleri, lanttu, maa-artisokka, nauris, peruna, porkkana ja sipuli. Etenkin lämmittävät ja värikkäät keitot houkuttelevat ulkoa viimasta tullessa ja sopivat hyvin myös uudelleen lämmitettäviksi.
Keitto kannattaa kuitenkin lämmittää hellävaraisesti eikä kovaa kiehuttamalla, jotta ravintoaineet säilyvät paremmin. Sosekeittojen tai juuresmuusin jämät saa hyödennettyä myös leipätaikinoihin, sämpylöihin tai pannukakkutaikinaan.
Alkuvuosi on monien tuontihedelmien parasta aikaa, sillä eteläisellä pallonpuoliskolla on loppukesä ja sato on usein parhaimmillaan.
Etenkin sitrushedelmissä makueron huomaa selkeästi: ne ovat nyt mehukkaampia ja maukkaampia kuin muuhun vuodenaikaan. Appelsiini sopii erityisen hyvin pirtelöihin. Kokeile esimerkiksi appelsiinin, porkkanan ja tuoreen inkiväärin yhdistelmää tai yhdistä siihen mangoa ja sitruunaa.
Fazerinan makuinen välipala
1 annos
Sitrushedelmien kuoria tarvitaan useissa resepteissä pieniä määriä ja hedelmien huolellinen peseminen ja raastaminen tuntuu työläältä. Ratkaisu tähän on raastaa samalla vaivalla hedelmän kuori kokonaan tai vaikka useampikin kerralla, ja pakastaa pienissä Minigrip-pusseissa tai rasioissa.
- 1 – 2 dl kaura- tai mantelimaitoa
- 1 rkl chiaa
- 1 pieni (luomu)appelsiini
- 1/2 avokado
- 1 rkl mantelivoita tai 2 rkl pähkinöitä
- 2 – 3 palaa kotimaista pakastepinaattia 1 rkl manteli- tai kookosvoita
- 1 – 2 rkl raastettua appelsiininkuorta tai muutama tippa appelsiiniöljyä
- 1 – 2 rkl tummaa tai raakakaakaojauhetta
- Pikkuripaus suolaa
- ½ dl stevialla makeutettua suklaan tai vaniljanmakuista proteiinijauhetta
- (tai maustamatonta & tarvittaessa enemmän raakakaakaojauhetta.
- Jauheen voi myös jättää pois ja lisätä kaakaota
- ja makeutusta maun mukaan)
Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi smoothieksi. Maista ja lisää tarvittaessa appelsiininkuorta tai -öljyä, kaakaota tai haluamaasi makeutusta. Nesteen määrää säätelemällä saat joko juotavan tai lusikoitavan välipalan.
Pehmennä makean kirpeitä makuja heraproteiinijauheella tai kookosmaidolla. Käytä mieluiten kokonaisia hedelmiä pelkän mehun puristamisen sijaan ellet käytä niitä ruokien maustamiseen. Näin saat kaikki hedelmien hyödyt, kuten kuidut. Sitrusten lisäksi myös kiivi, granaattiomena ja päärynä ovat sesongissa.
Sitruksia kannattaa hyödyntää rohkeasti myös ruuanlaitossa. Ne sopivat marinadeihin, ja kastikkeisiin ja raikastavat salaatit.
Punainen balsamico
- 1 iso kypsä punajuuri
- 1 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
- ½ tl timjamia
- Ripaus suolaa & mustapippuria
Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella keskenään.
Helppo salaatinkastike syntyy puristamalla appelsiinin ja sitruunan mehua ja lisäämällä kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä sekä hieman suolaa ja pippuria. Suolatusta tahinista ja haluamasi sitrushedelmän mehusta syntyy puolestaan kahden raaka-aineen pikainen kastike vaikkapa riisin, raasteen tai uunikasvisten maustamiseen.
Jos käytät verigreippiä tai muuta kirpeämpää sitrusta, voit lisätä pienen lorauksen hunajaa. Alla olevassa reseptissä klementiiniä käytetään tofun maustamiseen. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan sitä etenkin, jos pidät tofua mauttomana raaka-aineena. Samalla tavoin voi tietysti myös maustaa paistetut, marinoimattomat broilerinsuikaleet.
Maistuvia hetkiä reseptien parissa,
terveisin ravitsemusterapeutti Sanni