Tuntuuko, että hiirikyynärpää, eli tutummin myös tenniskyynärpää oireilee? Käytätkö paljon aikaa tietokoneen äärellä ja hiirikäsi oireilee? Kipuilun helpottamiseksi lepo ei ehkä ole paras ratkaisu.
Katso videolta osteopaatti Kari Suomalaisen, Osteon.fi, kaksi vinkkiä joilla voit ehkäistä ja helpottaa hiirikyynärpään kipua ja tee mukana.
Kyynärpään kipu ojentaessa – Mikä on hiirikyynärpää?
Hiirikyynärpää, joka tunnetaan myös nimellä tenniskyynärpää, on ikävä vaiva, josta moni kärsii. Hiirikyynärpään pääoire on kipu, joka tuntuu kyynärpään ulkosivulla olevan kyhmyn seudussa erityisesti sormia nyrkistäessä, kun kyynärnivel on suorana, eli kättä ojentaessa.
Myös sormien puristusvoima voi olla heikentynyt ja kyynärnivelen ojennus tuottaa kipua, jos hiirikyynärpää on vaivanasi. Tenniskyynärpään tuottama kipu voi joskus tuntua erittäin pienessäkin rasituksessa, esimerkiksi kahvikuppia nostaessa. (Lue lisää hiirikyynärpäästä Duodecimin Terveyskirjastosta, terveyskirjasto.fi)
Kuinka ennaltaehkäistä kyynärvarren kipu ja helpottaa sitä
Paljon puhutaan tenniskyynärpäästä ja hiirikyynärpäästä ja vaivan hoitokeinoista. Tänä päivänä aika monella kyynärpään oireilu johtuu päätetyöstä.
Yleensä varsinainen tenniskyynärpään oire on kyynärvarren kipu, joka kohdistuu kyynärtaipeen sivulle eli lateraalipuolelle.
Kyynärvarren kipu voi tulla punttitreenistä tai jostakin kovasta rakennustyöstä, vasaroinnista tai muusta. Kivun hoitoon on ehdotettu erilaisia vaihtoehtoja.
On lepoa, hierontaa, kortisonipistoksia. Kortisonipistoksia ja lepoa ei suositella nykyään tällaiseen. Se mistä nyt on eniten näyttöä ja eniten hyötyä on sellainen, että jollain tavalla työstetään ja kuormitetaan niitä kipuilevia lihaksia päivittäin.
Näin kyynärvarren kipu helpottuu – kotikonsti 1
Tenniskyynärpään ja kyynärvarren kivun hoitoon on oiva kotikonsti. Otetaan märkä rätti ja kaksin käsin väännetään rätistä vettä pois, siten että kipuilevan käden ranteella tehdään liike.
Samaan aikaan lihakset käsivarren vastakkaisella puolella jännittyvät ja tekevät töitä, sekä lihakset käsivarren yläpuolella jännittyvät. Liike kannattaa toistaa myös toiselle kädelle. Toista kiertyvää liikettä kunnes rätti on kuiva.
Tälläisella harjoituksella kuormitat kyynärpään aluetta ja saat verenkierron sujumaan, joka vähentää hapenpuutetta lihaksissa. Näin kyynärtaive kestää rasitusta paremmin. Parempi verenkierto on eduksi hiirikyynärpään hoidossa.
Näin kyynärpään kipu helpottuu – kotikonsti 2
Toinen harjoitus, jolla helpotat hiirikyynärpään eli tenniskyynärpään kipua, on nojata rystysiin. Ota jokin pehmuste pöydälle tai lattialle ja nojaa rystysten varaan, suorin käsivarsin. Voit nojata rystysiin reippaasti.
Lähde hakemaan venytystä kyynärvarren lihaksiin siirtämällä painoa eteen ja taakse, ikäänkuin keinuttamalla painoa rystysten varassa. Venytys tulee kyynärvarteen, kyynärtaipeeseen, kyynärpäähän asti. Pidä liike edestakaisena, pumppaavana liikkeenä. Älä venytä yhdessä asennossa, äläkä jumita yhtä kohtaa. Tee liike dynaamisena liikkeenä. Kipua ei saa tuntua.
Tämän harjoituksen kyynärpään kivun helpottamiseksi voi tehdä töissä tai kotona. Tee 20 toistoa ja harjoitusta voi tehdä useammankin kerran päivässä. Tällaisilla harjoituksilla rasituskiputilat paranevat huomattavasti nopeammin, kuin jos harjoituksia ei tee.
Kehonhuolto on tärkeää läpi elämän
Kyynärpään kivun lisäksi on tärkeää huoltaa kehoa, venytellä ja tuoda mukavaa liikettä koko kehoon. Näin vältytään jumeilta ja kiputiloilta. Teetpä sitten istumatyötä toimiston tietokoneella tai raskaampaa fyysistä työtä, on todennäköistä että jossain välissä kroppa on jumissa tai pahimmassa tapauksessa kipeä.
Kehonhuolto ja venyttely auttavat niin tenniskyynärpään hoitoon kuin jumissa oleviin niskoihin.
Jos haluat saada lisää vetreyttä ja notkeutta kehoosi, olen tehnyt yhdessä osteopaatti Kari Suomalaisen kanssa Palauttavat venyttelyt -kehonhuoltokurssin.
Palauttavat venyttelyt –kurssilta saat mm. helpot venyttelyohjeet, harjoituksia kehon liikkuvuuden parantamiseen ja ohjeet lonkankoukistajien kireyden helpottamiseen. Kehonhuolto-osiossa keskitytään mm. istumatyössä jumiutuneiden lihaksien hoitoon, ryhdin parantamiseen ja hengityksen vapauttamiseen.
Kurssille osallistuminen ei vaadi aiempaa liikuntataustaa, ja venyttelyohjeista ja kehonhuoltoharjoituksista hyötyvät niin rapakuntoiset sohvaperunat kuin lajilleen tukea hakevat urheilijatkin. Venyttelyohjeilla ja muilla täsmäliikkeillä voidaan ehkäistä myös erilaisia kehon kiputiloja, esimerkiksi juoksuharrastuksessa syntyneitä vaivoja tai istumatyössä syntyneitä jumeja.
Kurssi sopii mainiosti myös stressaantuneille, jotka haluavat rauhoittavaa ja arjen kuormituksesta palauttavaa liikettä. Stressi aiheuttaa yleisesti esimerkiksi niska-hartiajumeja sekä hampaiden kiristelyä. Myös näihin ongelmiin saat kurssilta täsmähoitoa!
Kun tulet kurssille mukaan nyt, säästät 50 € hinnassa! Toimi siis nopeasti, ettet menetä alennusta. Kurssilla on 100% tyytyväisyystakuu: voit testata sitä rauhassa 14 päivän ajan ja varmistua, että se soveltuu sinulle. Jos et ole tyytyväinen, saat rahasi takaisin.
Klikkaa tästä ja lue lisää Palauttavat venyttelyt -kurssista