”Tuokin mansikkamyyjä näyttää niin kauniilta ja raikkaalta kesämekossaan, miksi minä en näytä missään asussa noin hyvältä!”
Muihin ihmisiin vertailu on suurimmalle osalle meistä tuttua. Vertaamme itseämme muihin oikean elämän lisäksi myös sosiaalisessa mediassa. Vertailu voi Maikin mukaan olla tiedostettua tai tiedostamatonta, jolloin sitä tulee tehneeksi huomaamattaan.
Onko sulle tuttua myös vertaaminen menneisyyden sinään? Oletko joskus esimerkiksi ollut niin sanotusti tikissä tai kykenevä juoksemaan puolimaratonin, mutta nykyään tilanne on toinen ja se harmittaa? Vaikka tämän hetken elämäntilanne olisi erilainen eikä ylläpidä entisiä tuloksia, on silti yleistä harmitella mitä on menettänyt, tai millainen on aiemmin ollut.
Jos tällainen vertailu on tuttua ja aiheuttaa mielipahaa, voit pohtia, kuinka tarpeellista se on. Jos olit ennen timmi, mutta tällä hetkellä vähän pehmeämpi, onko realistista tässä elämäntilanteessa ja näillä resursseilla, että olisit menneisyyden kunnossa juuri nyt? Jos nykyään priorisoi perhettä tai työtä, on joutunut sairastamaan tai elämässä on ollut muita mullistuksia, on aivan ymmärrettävää, jos kehon ulkonäkö on muuttunut. Harmittelun sijaan voi pyrkiä hyväksymään asian, sillä on täysin ok ja loogista, että timmimpi minä on takanapäin.
Muuttuneet arvot, muuttunut keho?
Toinen asia pohdittavaksi ovat omat nykyiset arvot. Onko hoikkuus tai muu menneisyydessä tärkeäksi koettu asia tämän hetken arvojen mukaista? Kiinnostaako jokin muu asia tällä hetkellä enemmän? Jos aikaisemmin kiinnosti esimerkiksi treenaamalla muokattu vartalon ulkonäkö, nykyään saattaa arvottaa korkeammalle oman kropan suorituskyvyn.
Jos kuitenkin haluat takaisin ”menneisyyden sinä -kunnon”, mitä joudut tekemään sen eteen? Kuka voi auttaa tavoitteessasi ja miten voit tasoittaa polkua? Vertailun aiheuttama mielipahasta olisi hyvä päästä eroon ja löytää rauha oman kehon kanssa. Tämän jälkeen voi tehdä suunnitelman, kuinka saavutat (taas) mitä haluat.
Maikilla on sanonta: ”Jotta voi sanoa kyllä, täytyy sanoa ei”, jolla viitataan resurssiemme rajallisuuteen. Jos haluat lisää aikaa esimerkiksi treenille, sitä täytyy napata johonkin toiseen asiaan (esimerkiksi TV:n katselu, sosiaalinen media) käytetystä ajasta.